Barvy a materiály

Materiály:

PLA

Nejčastěji používaný materiál pro 3D tisk je u nás materiál nazývaný PLA. Jsou to takzvaná Polyaktidová vlákna. Tento materiál není na světě úplnou novinkou. Byl vynalezen už v roce 1932 a v průběhu minulého století se tato vlákna začala používat na výrobu chirurgických nití či implantátů. PLA je nejméně z 85% esterů kyseliny mléčné neboli z přírodních cukrů a škrobů. Nejčastěji je škrob získáván z cukrové třtiny, obilí či kukuřice. Vzhledem k jednoduchosti použití během 3D tisku, je i nejčastěji používaným materiálem. Tisk PLA je snadný a málokdy problematický, ale nezabíhejme do zbytečných technologických postupů tisku.

V současné chvíli máme skladem něco okolo 150kg různě barevných materiálů typu PLA, ze kterých vám přinášíme současné, ale i nové výrobky. Co je dobré vědět o tomto materiálu je to, že tento materiál je klasifikován pro styk s potravinami. Výrobci certifikují tento materiál pro styk s potravinami. My jej neradi doporučujeme k běžnému použití společně s potravinami z důvodu vnější struktury, kde můžou zůstávat drobné nečistoty. Pokud byste chtěli výrobky používat ve styku s potravinami, doporučujeme opravdu důkladné omytí výrobku před jeho dalším použitím. Vlastnosti tohoto materiálu nejsou špatné, ale mají i své mouchy mezi které patří bod tání materiálu, který je už okolo 60°C. Neznamená to, že ve chvíli kdy jej zahřejete na 60°C tak roztaje jako sněhulák, ale už může mít první deformační následky. Takže pokud byste výrobek položili doma na topení či v blízkosti krbu, je pravděpodobné, že se vám deformuje.

Druhotně materiály PLA často nejsou UV stabilní, což znamená, že pokud je budete dlouhodob ve 3D tisku,ě vystavovat slunečnímu záření, začnou postupně blednout. Proto naše výrobky nedoporučujeme vystavovat na okení parapety a v blízkosti tepla a světla. Blednutí nepřichází okamžitě, ale pozvolna. Mnohé výrobky (i ty u okna) máme vyzkoušené a svou barevnost drží i několik let, jiné naopak v rámci týdnů žačnou světlat. Toto jsou důvody proč výrobky z materiálu PLA nejsou ani doporučené pro venkovní použití.

Co se týká barvené škály, v současnosti máme přes 45 odstínů barev a mezi naše výrobky jsme zatím použili převážnou část. Některé barevné odstíny ještě testujeme a jiné připravujeme pro další  výrobky, které vám každý týden přinášíme v novinkách.

PETG

PETG neboli Polyethylentereftalát je druhým nejpoužívanějším materiálem ve 3D tisku. Obecně vzato je PET asi nejpoužívanějším plastem na světě. Vyrábí se z něj lahve, nádoby, textilní tkanina, obaly na potraviny atd. PET s označením G znamená úpravu glykolu. Díky tomu získává lepší vlastnosti jako třeba pružnost a jeho použití je snazší než u jiných plastů. V principu se dá říct, že PETG kombinuje vlastnosti plastů PLA(výše) a ABS(níže).

Tento materiál je i u nás velice oblíbeným a často používaným materiálem některých z našich výrobků. Výhodou je, že se PETG oproti PLA začíná tavit až od 85°C, takže ho lze použít na funkční a náročnejší výrobky. U nás to jsou často různá držáky, háčky, zarážky apod. PETG můžeme doporučit i pro venkovní použití.

Další výhodou tohoto materiálu je, že barvy jsou UV stabilní, takže i v průběhu let výrazně neblednou. Současně je tento materiál dobře recyklovatelný a je nezávadný pro styk s potravinami.

Co se barevné škály týče, máme tu okolo 30 barev a z toho jsme jich uvolnili do výroby zatím většinu. Jednou z výhod je standardizovaná paleta barev s označením RAL.

ABS/ASA

ABS(Akrylonitril-butadien-styren) a ASA(Akrylonitril-styren-akrylát) jsou dva materiály, které jsou si podobné svými vlastnostmi. ASA má oproti ABS několik výhod jako větší odolnost vůči UV záření nebo povětrnostní vlívům. ASA je méně náchylná k poškrábání oproti ABS a nemá tendence žloutnout. Tento materiál je vhodný především pro funkční prototypy a namáhané výrobky.

ABS má podle všeho i několik nevýhod. Vzhledem k tomu že se vyrábí z ropy není vhodný ke styku s potravinami a není ekologicky odbouratelný.

ABS i ASA jsou složitější na tisk vzhledem k jejich většímu smršťování. Tisk materiálů je i teplotně náročnější. V našich začátcích jsme tyto materiály neměli moc v lásce, právě kvůli kvalitě tisku, ale po dlouhých testování a narůstajícím zakázkám, jsme se s tímto materiálem naučili velice dobře pracovat a v současné chvíli je jedním z našich oblíbených.

Barvenost v tomto případě je velice střídmá, takže v základu máme několik základních barev. Nejčastěji se používá černá, bílá, šedá a slonovinová. Máme i další barvy, ale nejsou tak často používané v objednávkách.

PC

Dalším používaným materiálem je PC neboli Polykarbonát. Tento materiál je velice pevný a odolný. Jeho využití je především v průmyslovém prostředí. Teplotní odolnost tohoto materiálu je okolo 120°C. Je to univerzální materiál, který má skvělou kombinaci vlastností.

Tisk tohoto materiálu není vůbec snadný, protože v průběhu tisku se materiál rád odlepuje, kroutí či při snížených okolních teplotách praská.

Tento materiál používá většinou s označením blend. Materiál se o něco snadněji tiskne a stále si drží své vlastnosti jako houževnatost, pevnost, teplotní nebo mechanickou odolnost.

Polykarbonát máme v několika barvách a jsou hodně obdobné jako u ABS či ASA materiálů. Objednávky na tyto materiál\y jsou většinou na složitější technické díly, které by měli splňovat vlastnosti tohoto materiálu.

Tento materiál tiskneme i s příměsí uhlíkových vláken(carbonu). Výtisky mají skvělé mechanické vlastnosti a jsou velice vyhledávané. Barevnost tohoto materiálu je černá.

PA

PA neboli nylon nebo také polyamid. Materiál vynalezený v roce 1952 se stal velice populárním pro svoje mechanické vlastnosti jako: vysoká tuhost i při nízkých teplotách, pevnost, dobrá odoslost proti hoření, má vynikající dielektrické vlastnosti, dobrou odoslost proti otěru, skvělou chemickou odolnost atd.. PA má několik typů a vždy se zákazníky řešíme který konkrétní typ nylonu vlastně chtějí použít. Nejčasteji používáme PA11 s carnonem nebo PA12.

Nylon máme převážně v černé a bílé barvě.

na závěr

Materiálů, které lze tisknout je celá řada a neustále se rozšiřují. Jsou to materiály jednak s různými příměsemy jako se dřevem nebo kovem nebo flexibilní materiály se kterými máme bohaté zkušenosti atd, atd... Mnohé z materiálů se nepoužívají příliš často a proto jsme jim v tomto článku nevěnovali větší pozornost. Nicméně některé z dalších materiálů budeme přidávat do standardní nabídky, takže se máte na co těšit.

S pozdravem

3D tisk V Poho